Voor huurders van Vidomes
Lees online  |  Afmelden
Special huurverhoging | 25 april 2016
Per 1 juli: huurverhoging én soms huurverlaging
Beperkte huurverhoging voor lagere inkomens

Vóór 1 mei stuurt Vidomes u een brief over de huurverhoging per 1 juli 2016. Vidomes-bestuurder Daphne Braal: “Ook dit jaar stemmen we de huurverhoging af op uw situatie. De hoogte van de huur moet passen bij de kwaliteit van de woning. En de woning moet voor u betaalbaar blijven. Daarom bepalen de hoogte van uw huidige huur én uw inkomen of u meer of minder huur gaat betalen.”

“Op verzoek van onze huurdersorganisatie hebben we de kwijtscheldingsregeling voor de laagste inkomens uitgebreid. Er zijn namelijk steeds meer huurders met een minimuminkomen die onvoldoende geld overhouden om rond te komen. Met de kwijtscheldingsregeling kunnen we die huurders ontzien die onze hulp het meest nodig hebben.”

Wilt u weten wat er voor uw situatie geldt? In deze speciale nieuwsbrief zetten we de belangrijkste vragen en antwoorden op een rij. 

Hoeveel verhoogt of verlaagt Vidomes de huren dit jaar?

> Als u een inkomen tot € 34.678,- heeft.
  • Voor huurders met een inkomen tot € 34.678,- verhoogt Vidomes de huren dit jaar beperkt, gemiddeld met 0,9%. Dat is 0,3% boven inflatie.
  • Wie nog relatief weinig betaalt gezien de kwaliteit van zijn woning, krijgt 2,1% huurverhoging. Dat is het maximum dat we dit jaar van de minister mogen vragen bij de lagere inkomens.
  • Wie nu al meer dan 90% van de maximaal toegestane huur betaalt, krijgt een huurverlaging. De maximale huur wordt bepaald door het puntensysteem (Woningwaarderingsstelsel).
> Als u een inkomen boven de € 34.678,- heeft.
  • Vidomes vindt dat huurders met een hoger inkomen minder huurkorting nodig hebben. Ze zijn welkom om bij ons te blijven wonen, maar we vinden het wel logisch dat zij een meer marktconforme huur betalen.
  • Voor huurders met een inkomen boven de € 34.678,- verhoogt Vidomes de huur, totdat ze 90% van de maximaal toegestane huur betalen. We vragen hen een huurverhoging van 2,6%.
  • Wie nu al meer betaalt dan 90% van de maximaal toegestane huur, krijgt een huurverhoging die gelijk is aan de inflatie van 0,6%.
Waardoor kan Vidomes een deel van de huren verlagen?
Vidomes heeft in 2013 en 2014 de maximale huurverhoging doorberekend. Dit was nodig om financieel gezond te blijven. Door flink te bezuinigen op onze organisatiekosten, konden we in 2015 de huurverhoging al een beetje beperken. Dit jaar gaan we nog verder. Betaalbaarheid staat bij ons namelijk bovenaan. Daarom krijgt iedereen die meer dan 90% van de maximale huur betaalt én een inkomen onder de € 34.678,- heeft een huurverlaging.

En waarom is het toch nodig om huren te verhogen?
We willen tot redelijke huren komen voor iedereen. Een huur die past bij de kwaliteit van de woning en bij het inkomen. Niet te veel, maar ook niet te weinig. Huurders met een nog relatief lage huur krijgen daarom een huurverhoging.

Wat doet Vidomes met het geld?
We hebben het geld nodig om meer betaalbare woningen te bouwen, om woningen goed te onderhouden en om woningen energiezuiniger te maken. Energiezuinig wonen vinden wij erg belangrijk: het is goed is voor de portemonnee en het wooncomfort van onze huurders. We krijgen wel eens de vraag of Vidomes niet al rijk genoeg is om deze investeringen te doen. Helaas niet. Het meeste geld zit in de waarde van de woningen die wij verhuren. Dat zijn geen bankbiljetten die we kunnen uitgeven.

Wie komt er in aanmerking voor kwijtschelding van de huurverhoging?
Iedereen die een minimuminkomen heeft en meer dan € 628,- (eengezinswoning) of € 600,- (appartement) aan huur betaalt, kan een aanvraag indienen voor kwijtschelding van de huurverhoging. Vorig jaar konden alleen gezinnen dat. Dit jaar kunnen ook kleine huishoudens (1 of 2 personen) die in een kleine woning wonen (maximaal 2 slaapkamers), een beroep doen op de regeling.

Waarom geen kwijtschelding voor kleine huishoudens in een grote woning?
Als er meer slaapkamers dan bewoners zijn, vinden we dat huurders daar best meer voor mogen betalen. Daarnaast willen we de grotere – en gewilde – woningen graag aanbieden aan gezinnen. Gezinnen met een laag inkomen moeten vaak wel 6 jaar wachten voor ze in aanmerking komen. Dat is niet wenselijk. Kinderen kunnen bijvoorbeeld niet goed huiswerk maken als er onvoldoende ruimte is.

Meer veelgestelde vragen over de huurverhoging 2016 vindt u op onze website.
Zit uw vraag er niet tussen of wilt u een toelichting? Neem dan gerust contact met ons op.

Energiezuinige woning: wat vindt u belangrijk?

TU Delft is benieuwd naar uw mening over energiezuinige woningen. Wilt u daarom meedoen aan een online onderzoek? Het onderzoek is volledig anoniem. Invullen duurt ongeveer 10 minuten en kan tot en met woensdag 4 mei. Namens de TU Delft alvast hartelijk dank voor uw medewerking.

>>> JA, IK DOE MEE <<<
@vidomesKCC
 
facebook.com/vidomes
www.vidomes.nl
088 – 845 66 00
 
Mijn gegevens
Afmelden
Reageren naar aanleiding van deze nieuwsbrief? vidomesnieuwsbrief@vidomes.nl
Contactgegevens van bewonerscommissies en huurdersorganisaties