Een interview met Carla van de Wiel
Lees online  |  Afmelden
Vidomes@stake - special huurverhoging | 21 april 2015
Beperkte huurverhoging voor lagere inkomens

Deze week ontvangen onze huurders een brief over de huurverhoging per 1 juli 2015. In deze special leest u meer over dit onderwerp.

Bij de jaarlijkse huurverhoging mogen corporaties ook dit jaar meer vragen dan alleen de inflatie. Het percentage hangt af van het inkomen van de huurders. Zo betalen de hogere inkomens extra. De huurverhoging roept protest op van huurders en Woonbond. Ook Vidomes ziet dat de betaalbaarheid voor sommige huurders in het geding komt, met name voor huurders met een bescheiden inkomen die al een flinke huur betalen. Hoe staat Vidomes hiertegenover? En welke keuzes maakt de corporatie? Algemeen directeur Carla van de Wiel legt uit.

Volgens de minister zijn corporaties miljarden rijker geworden. Geldt dat voor Vidomes?
“Corporaties zijn alleen op papier rijker geworden, uitgaande van jarenlange, flinke huurverhogingen en een blijvende investeringsstop. Die verhogingen gaan waarschijnlijk niet zo stevig door en corporaties moeten investeren om hun woningen op peil te houden. Daarmee is geen rekening gehouden.”
 
“Er zijn grote verschillen tussen corporaties. De een kan het zich permitteren om alleen inflatie te vragen. De ander moet het maximum vragen om aan de eisen te voldoen. Vidomes zit dicht tegen die laatste groep aan. Maar betaalbaarheid staat wel voorop. Daarom werken we ook hard aan het terugdringen van de bedrijfskosten."
 
Gaat Vidomes overal de maximale huurverhoging doorvoeren?
“Nee, we kiezen ervoor om per 1 juli minder huurverhoging te vragen aan huurders met een bescheiden inkomen. We letten hierbij niet alleen op het inkomen, maar ook op de huur die iemand elke maand betaalt. Bij huurders met een hoog inkomen vragen we veelal de maximale huurverhoging. Wordt de huur voor hen onredelijk hoog, dan vragen we minder.”

Overzicht huurverhoging huurders Vidomes per 1 juli 2015:

Inkomensgroep Maximale huurverhoging, toegestaan door de minister Vidomes kiest voor deze huurverhoging
Bij huur lager dan:
Bij huur vanaf:

 
Tot € 34.229 2,5% < € 525: + 2% verhoging > € 525: + 1% verhoging
Tot € 43.786 3% < € 620: + 2% verhoging > € 620: + 1 % verhoging
Vanaf € 43.786 5% < € 710: + 5% verhoging > € 710: + 2,5% verhoging
Alle sociale huurwoningen: 1% huurverhoging als de huur ligt boven 90% van maximale huur

“88% van onze huurders krijgt in 2015 niet de maximale huurverhoging. Een flink deel van hen krijgt niet meer dan de inflatie aan huurverhoging. Die inflatie is 1%.”

De huurverhoging voor de hogere inkomens kan oplopen tot wel 5%.
“Een verhoging van 5% is fors. Daarom geldt deze alleen voor inkomens boven de € 43.786. Deze huurders zouden - als ze nu de woningmarkt betreden - niet in aanmerking komen voor een sociale huurwoning. Ze verdienen genoeg om een woning te kopen of in de vrije sector te huren. Ze zijn welkom om bij ons te blijven wonen, maar dan is het wel logisch dat zij een meer markconforme huur betalen. Bij huurders die al 90% van de maximaal toegestane huur betalen, vragen we alleen inflatie.”

Met de inkomensafhankelijke huurverhoging wil de overheid dat ‘scheefwoners’ vertrekken uit hun sociale huurwoning. Hoe staat Vidomes daarin?
“Wij zien dit genuanceerder. Huurders met een hoger inkomen mogen gewoon blijven huren, maar dan wel tegen een meer marktconforme prijs. Dat geld zetten we in om de huren te matigen voor diegenen die het niet op eigen kracht redden. Voordeel van de inkomensafhankelijke huurverhoging is wel dat er meer huurders doorstromen. Wie nu € 550 huur betaalt voor een woning die € 850 waard is, stapt logischerwijs niet over naar een koop- of vrije sectorwoning die € 650 kost.” 
 
Eerst zouden álle huurders van Vidomes de maximale huurverhoging krijgen. Waarom nu dan toch deze tegemoetkoming?
“Eind 2014 gingen we ervan uit dat we de maximale verhoging moesten vragen om aan de financiële eisen van onze toezichthouders te voldoen. Op basis van onze resultaten over 2014 hebben we opnieuw bekeken wat er nodig was. We hebben gezocht naar de maximale ruimte om de huren te matigen, en toch aan de eisen te voldoen. Ook het overleg met de huurdersorganisaties droeg eraan bij dat we ons voorgenomen huurbeleid konden matigen.”
 
 
Gaat deze tegemoetkoming ten koste van de regionale prestatieafspraken?
“Zeker niet. Vidomes houdt haar betaalbare woningvoorraad al jaren nagenoeg op peil. We verkopen weinig grote betaalbare huurwoningen, omdat die snel schaarser worden. Dat is een bijzondere prestatie, zeker gezien onze financiële positie. Er volgt wel een spannende tijd. Door de nieuwe Woningwet moeten corporaties commerciële woningen en bedrijfsruimten scheiden van de sociale voorraad. Tegelijkertijd moeten we door de nieuwe passendheidstoets minder passend gaan toewijzen. Dat klinkt gek, maar de normen die we in Haaglanden tot dusver hanteerden, zijn veel zorgvuldiger vormgegeven dan de eenvoudige normen in de wet. Het kan daardoor gebeuren dat huurtoeslagontvangers vanaf 2016 langer zullen moeten wachten op een woning.”

“Hoe dan ook, als we terugkeren naar de huurverhoging: Vidomes heeft gezocht naar mogelijkheden om de huurverhoging voor met name de lagere inkomens te beperken, en tegelijkertijd aan de eisen te voldoen. Ik ben blij dat we daarin zijn geslaagd. Want betaalbaarheid voor de lagere inkomens staat bij Vidomes voorop.” 

 Meer informatie over de huurverhoging bij Vidomes vindt u op onze website. 

 

@vidomes
 
facebook.com/vidomes
www.vidomes.nl

 
Mijn gegevens
Aanmelden
Afmelden
Reageren naar aanleiding van deze nieuwsbrief? stake@vidomes.nl