Een interview met Carla van de Wiel
Lees online  |  Afmelden
Vidomes Nieuwsbrief - special huurverhoging | 21 april 2015
Beperkte huurverhoging voor lagere inkomens

Deze week valt de brief over de huurverhoging per 1 juli 2015 bij u op de mat. In deze special leest u meer over dit onderwerp. 

Woningcorporaties mogen van de minister ook dit jaar een huurverhoging vragen die hoger is dan alleen de inflatie. Hij heeft bepaald dat verhuurders per 1 juli 2,5% mogen vragen bij een inkomen tot € 34.229, 3% bij een inkomen tot € 43.786 en 5% voor huurders die meer verdienen. Vidomes vraagt dat maximum niet: voor 88% van onze huurders pakt de huurverhoging lager uit. Voor velen van hen houden we het bij slechts 1% inflatiecorrectie. Algemeen directeur Carla van de Wiel legt uit.


Volgens de minister zijn de corporaties miljarden rijker geworden. Hoe zit dat bij Vidomes?
Carla van de Wiel: “Corporaties zijn alleen op papier rijker geworden. Als we de huren elk jaar flink zouden verhogen en niet meer zouden investeren in onze woningen, dan is dat ook zo. Maar… we kunnen de huren niet oneindig blijven verhogen en we moeten echt weer investeren. Daarmee heeft de minister geen rekening gehouden.”

“Er zijn verschillen tussen corporaties. Sommige kunnen het zich veroorloven om alleen inflatie te vragen. Anderen moeten meer dan inflatie vragen om aan de eisen van toezichthouders te voldoen. Vidomes behoort tot de laatste groep. Maar betaalbaarheid staat wel voorop. Daarom werken we hard om de bedrijfskosten omlaag te brengen."

Overzicht huurverhoging huurders Vidomes per 1 juli 2015: 

 Inkomensgroep     Maximale huurverhoging,
 toegestaan door minister
 Vidomes kiest voor deze huurverhoging
 Bij huur lager dan:
 Bij een huur vanaf:

 
 Tot € 34.229  2,5%  < € 525: + 2% verhoging  > € 525: + 1% verhoging
 Tot € 43.786  3%  < € 620: + 2% verhoging  > € 620: + 1 % verhoging
 Vanaf € 43.786  5%  < € 710: + 5% verhoging  > € 710: + 2,5% verhoging
 Alle sociale huurwoningen: 1% huurverhoging als de huur ligt boven 90% van   
 maximale huur

Vidomes vraagt een minimale huurverhoging aan de lagere inkomens, maar rekent wel de maximale 5% voor de hogere inkomens?
“Een huurverhoging van 5% is fors – dat ontkennen wij niet. Daarom geldt dit percentage alleen voor inkomens boven de € 43.786. Deze huurders zouden in de huidige situatie niet opnieuw in aanmerking komen voor een sociale huurwoning. Zij verdienen genoeg om een woning te kopen of in de vrije sector te huren. Ze zijn welkom om bij ons te blijven wonen, maar we vinden het wel logisch dat zij een meer markconforme huur betalen. Overigens, bij huurders die al 90% van de maximaal toegestane huur betalen, vragen we alleen inflatie. Dan is het dus geen 5% maar 1%.”

De overheid heeft de inkomensafhankelijke huurverhoging ingevoerd, zodat mensen die te veel verdienen voor een sociale huurwoning, vertrekken. Wat vindt Vidomes daarvan?
“Huurders met een hoger inkomen zijn bij ons van harte welkom om te blijven. Maar dan wel tegen een meer marktconforme huurprijs. Dat geld zetten we in voor die huurders die het op eigen kracht niet redden. Natuurlijk kan de inkomensafhankelijke huurverhoging ertoe leiden dat huurders met een hoger inkomen liever een woning kopen. Dat is wat Vidomes betreft ook prima. Zo komt er weer een woning vrij voor de mensen die ons echt nodig hebben.”

Eerst zouden álle huurders van Vidomes de maximale huurverhoging krijgen. Waarom nu dan toch deze tegemoetkoming?
“Eind vorig jaar dachten we dat we het maximale moesten vragen om aan de financiële eisen van de toezichthouders te voldoen. Op basis van onze cijfers over 2014 hebben we opnieuw bekeken wat er nodig was. We hebben gezocht naar mogelijkheden om de huurverhoging voor met name de lagere inkomens te beperken, en tegelijkertijd aan de eisen te voldoen. Ook het overleg met de huurdersorganisaties droeg eraan bij dat we ons voorgenomen huurbeleid konden matigen. Ik ben blij dat we daarin zijn geslaagd. Want de betaalbaarheid van de huur voor de lagere inkomens staat bij Vidomes voorop.”



Meer informatie?

Op onze website vindt u veelgestelde vragen over de huurverhoging 2015. Zit uw vraag daar niet tussen of wilt u een toelichting? Neemt u dan gerust contact op met ons KlantContactCentrum.

 

@vidomesKCC
 
facebook.com/vidomes
www.vidomes.nl
088 – 845 66 00
 
Mijn gegevens
Aanmelden
Afmelden
Reageren naar aanleiding van deze nieuwsbrief? vidomesnieuwsbrief@vidomes.nl
Contactgegevens van bewonerscommissies en huurdersorganisaties